Oppilaan opas


Tärkeät tiedot opiskelijoille sekä usein kysytyt kysymykset

Resonaarin oppilas nojaa kitaraan ja hymyilee

Lukuvuosi 2024-25

Syyslukukausi 2024

  • 12.8. alkaen opettajat sopivat syksyn aikatauluista oppilaiden kanssa
  • 15.8. syyslukukauden opetus alkaa
  • Syyslukukauden laskutus elokuussa.
  • 14.-20.10. syysloma, ei opetusta
  • 6.12. Itsenäisyyspäivä, ei opetusta (arkipyhä, opetuskertaa ei korvata)
  • 13.-20.12. oppilaskonsertteja
  • 21.12. joululoma alkaa
  • Kevätlukukauden laskutus joulukuussa.

Kevätlukukausi 2025

  • 13.1. Kevätlukukauden opetus alkaa
  • 17.-23.2. Talviloma, ei opetusta
  • 18.-21.4. Pääsiäinen, ei opetusta
  • 30.4. vappuaatto, ei opetusta
  • 1.5. Vappu, ei opetusta (arkipyhä, opetuskertaa ei korvata)
  • 19.-23.5. oppilaskonsertteja
  • Opettajat voivat pitää korvaustunteja toukokuun loppuun saakka.

Ohjeita oppilaalle

*Klikkaa aihetta, lisätietoa avautuu sen alle.

Musiikkiopisto tarjoaa tavoitteellista soiton- ja laulunopetusta erilaisille oppijoille, joille opiskelu perinteistä soitonopetusta tarjoavissa musiikkioppilaitoksissa on vaikeaa tai mahdotonta. Resonaari sai Helsingin kaupungin myöntämän taiteen perusopetusluvan jo vuonna 2004. Resonaari sai opetustuntiperusteisen valtionosuusrahoituksen vuonna 2020 ja otti käyttöön musiikkiopisto-nimen. Voimassa oleva opetussuunnitelmamme on luettavissa ePerusteet -verkkopalvelussa. Musiikin erityispalvelukeskus Resonaari on perustettu 1995. Musiikkikoulutoiminta käynnistettiin vuonna 1999. Resonaari kuuluu HelsinkiMissioon, joka on jo vuonna 1883 perustettu riippumaton sosiaalialan järjestö. Resonaarin toimintaa valvoo Helsinkimissio ry:n hallitus.

Tule tunnille ajoissa. Tule Resonaariin avustajan kanssa, mikäli tarvitset tukea musiikkitunnin ulkopuolisissa toimissa (esim. liikkuminen, pukeminen, kotimatkalle lähteminen). Resonaarissa on soittimia kaikille. Ota soittotunnille mukaasi nuotit ja oma soittimesi jos käytät mieluummin sitä. Ota mukaan myös omat korvatulpat tai kuulosuojaimet, jos käytät niitä. Säännöllinen osallistuminen tunneille on tärkeää. Älä tule tunnille sairaana. Ilmoita opettajalle poissaolosta. Tallenna oman opettajan nimi ja yhteystiedot itsellesi.

Lukuvuosi alkaa elokuun puolivälissä ja päättyy seuraavan vuoden toukokuun puolivälissä. Syyslukukausi kestää elokuusta joulukuuhun. Syyslukukauteen kuuluu 16 opetuskertaa. Kevätlukukausi alkaa loppiaisen jälkeen tammikuussa ja päättyy toukokuussa. Kevätlukukauteen kuuluu 16 opetuskertaa. Syys- ja talvilomaviikoilla (Helsingin peruskoulujen lomaviikot) ei ole opetusta, kuten ei pyhäpäivinäkään. Lukukauden tärkeät päivät löytyvät oppilaan sivulta ja Eepoksesta. Lukukausi alkaa kaikilla oppilailla yleensä samalla viikolla, mutta viimeinen opetuskerta voi olla kauden päättyessä eri viikoilla pyhäpäivistä ja muista muutoksista johtuen. Tarkista lukukauden viimeisen opetuskerran ajankohta aina Eepos-kalenteristasi tai omalta opettajaltasi.

Suosittelemme, että oppilaalla olisi kotona oma soitin. Rohkaisemme oppilaita ja heidän huoltajiaan totuttelemaan alusta lähtien säännölliseen kotiharjoitteluun, jotta tunnilla opitut uudet taidot vahvistuvat eikä musisointi jää vain soittotunnille. Opettajilta voi kysyä vinkkejä soittimen hankintaan ja kotiharjoittelun tukemiseen.

Resonaarissa soittoa opiskellaan paljon kuvionuottikirjoista. Hepokatti on lastenlaulukirja. Kuvionuotit 1-4 sekä Joulumaa-kirjoista löytyy kappaleita sekä vasta-alkajille että edistyneemmille muusikoille. Voit tilata omasi Opike.fi -nettikaupasta. Lisäksi voit kysyä Resonaarista seuraavista julkaisuista: Alkeisoppilaille sopivat Resonaarin julkaisemat Pianonsoiton alkeet kuvionuoteilla sekä Punaisesta punaiseen -kirjat. Piano soikoon –kirjassa edetään kuvionuoteista kohti perinteistä nuottikirjoitusta.

Esiintyminen on vapaaehtoista. Esiintymistilaisuuksia lukuvuoden aikana: Musiikkikoulun bändit ja muut ryhmät: Club Resonaari -bändi-illat Yksilö- ja pariopetuksessa opiskelevat: soittajaiset joulu- ja toukokuussa lukukausien päätteeksi Muut Resonaarin konsertit ja tapahtumat sekä kutsuesiintymiset muiden järjestämissä tapahtumissa

Kuulonsuojelu ja siihen totuttautuminen on tärkeää. Äänenvoimakkuus voi nousta korkeaksi erityisesti yhteissoitossa kuten bändi- tai rytmiikkaopetuksessa. Suosittelemme korvatulppien käyttöä varsinkin ryhmätunneilla.

Dokumentoimme toimintaa esittely- ja koulutuskäyttöön. Mielestämme on tärkeää, että erityisryhmien musiikinopetus saa näkyvyyttä ja voimme esitellään erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden oppimispotentiaalia ja voimaa. Saamme paljon kiitosta eri tahoilta siitä, että talomme on aina avoin musiikkiopistosta ja Resonaarin muusta toiminnasta kiinnostuneille. Kerromme mielellämme oppilaistamme ja esittelemme toimintaamme ulkopuolisille lähes päivittäin. Resonaarin musiikkikoululla ja tapahtumissamme otettuja kuvia ja videoita julkaisemme itse. Kuvia voidaan julkaista: Resonaarin nettisivuilla, Facebook- ja instagramsivulla. Lisäksi kuvia voidaan julkaista HelsinkiMission nettisivuilla sekä järjestön sosiaalisen median kanavilla (Facebook, Instagram, Twitter/X). Merkitse luvat kuvaukseen Eepokseen oppilastietoihin tai ilmoita ne toimistoon. Resonaarissa tehdään myös opiskelijaharjoitteluja ja tutkimustyötä. Jos tutkimus tai raportointi kohdistuu tiettyyn oppilaaseen siten, että henkilö voi olla tunnistettavissa, pyydetään jokaiselta henkilöltä tähän erillinen tutkimuslupa hyvän tutkimustavan mukaisesti. Tällöin luvan pyytäminen on tutkijan vastuulla.

Resonaarissa on käytössä Eepos-palvelu, johon kirjaamme oppilastiedot. Eepoksessa oppilas ja huoltaja voivat: Päivittää yhteystietoja ja määritellä kuvaus- ja julkaisuluvat. Tarkastella oppilaan kalenteria (opetuskerrat ja konsertit). Tarkastella opettajan kirjaamia ohjelmistoja ja muita kommentteja. Tarkastella soitinlainoja. Lukea oppilastiedotteet ja -viestit. Eepos-tunnukset on toimitettu sähköpostitse. Tunnuksia on kahdenlaisia: 1. Oppilastunnus. Kaikilla oppilailla, joille on merkitty oma s-postiosoite. 2. Huoltajatunnus. Kaikilla oppilaiden huoltajilla. Usean oppilaan huoltajilla on vain yksi tunnus, jolla pääsee seuraamaan kaikkien huollettavien opintoja. TUNNUKSISTA Oppilaat ja huoltajat kirjautuvat Eepokseen osoitteessa resonaari.eepos.fi. Myös Eepos -sovelluksen voi ladata omaan puhelimeen. Mikäli Eepos-tunnus on unohtunut, löydät sen helpoimmin sähköpostistasi (lähettäjä Eepos-postitus). Pääset itse myös vaihtamaan unohtuneen salasanan. Ongelmatilanteissa apua saa toimistosta: resonaari@resonaari.fi

Musiikkikouluun liittyvistä asioista tiedotetaan sähköpostitse. Oppilastiedotteet ovat luettavissa myös Eepoksessa. Ajankohtaiset tapahtumat ja konsertit löydät Resonaarin somekanavilta sekä nettisivuilta kalenterista. Oppilaan konserttiesiintymiset merkitään myös Eepokseen. Lisäksi lähetämme sähköpostitse oppilas- ja bändikohtaisia tiedotteita esiintymisistä (konsertit ja tapahtumat) sekä tietoa musiikkikoulun omista tapahtumista ja konserteista kaikille oppilaille.

Tutustu hinnastoon ja sopimusehtoihin. Huomioithan, että musiikkikoulun hinnastoon ja ehtoihin voi tulla muutoksia. Lukukausimaksu laskutetaan sekä syys- että kevätlukukaudella. Laskun voi maksaa myös osissa. Maksamattomat laskut johtavat opiskelupaikan peruuttamiseen.

Oppilas sitoutuu aina kokonaiseen lukukauteen. Lopettamisesta / tauosta on ilmoitettava musiikkikoulun toimistoon ensisijaisesti sähköpostilla resonaari@resonaari.fi. Katsothan tarkemmat käytänteet ehdoista.

Yhteydenpito on tärkeää puolin ja toisin. Jos oppilaan, hänen vanhempiensa tai huoltajansa yhteystiedot muuttuvat, ilmoitattehan muutoksista meille. Erityisen tärkeitä ovat ensisijaisen yhteyshenkilön puhelinnumero ja sähköpostiosoite sekä laskutusosoite. Seuraathan, etteivät Resonaarin lähettämät viestit jää esimerkiksi sähköpostin roskapostikansioon. Resonaari ei ole vastuussa sähköpostin toimimattomuudesta.

Resonaarin kautta on mahdollista saada soittokaveri. Perehdytämme musiikkia harrastavia vapaaehtoisia oppilaillemme soittokavereiksi. Soittokaveri tarjoaa mahdollisuuden musisoida säännöllisesti jonkun toisen kanssa. Kaveri voi tulla kotiin oppilaan kanssa erikseen sovittuina aikoina. Tarkoituksena on oppilaan ehdoilla musisointi, eikä kyse ole opetustilanteesta vaan hauskasta yhdessä olemisen muodosta ja vapaa-ajan kaveritoiminnasta. Kaveri saattaa auttaa myös teknisissä ongelmissa, kuten soittimen toiminnassa ja kunnossapidossa sekä nuotinluvussa, ja voihan kaverin kanssa mennä vaikka konserttiin. Soittokaveruus on maksutonta, ja se on osa HelsinkiMission laajaa vapaaehtoistoimintaa. Kysy lisää soittokaveritoiminnasta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen resonaari@resonaari.fi.

Ota yhteyttä

  • Poissaoloilmoitukset: oma opettaja, katso yhteystiedot.
  • Rehtori Markku Kaikkonen: markku.kaikkonen@resonaari.fi
  • Tiedustelut, hakeminen ja opinnot, Eepos: toimisto, resonaari@resonaari.fi
  • Opetus- ja konserttiasiat: Petri Sämpi, petri.sampi@resonaari.fi
  • Laskutus: laskutus@helsinkimissio.fi

Usein kysyttyjä kysymyksiä

*Klikkaa kysymystä, vastaus avautuu sen alle.

Hakijoiden kysymyksiä

Resonaari on erityisryhmille suunnattu musiikkiopisto. Voit hakea oppilaaksi, jos sinulla on haasteita oppimisessa. Iältäsi olet vähintään 6-vuotias, yläikärajaa ei ole. Meillä ei ole pääsykokeita eikä keneltäkään vaadita aikaisempaa musiikkitaustaa. Olennaista on, että oppilas hyötyy musiikkikoulun toiminnasta ja hänellä on kyky ja valmiudet osallistua opetukseen. Myös edistyneet soittajat ovat tervetulleita.

Hakulomakkeessa ja opetuksen alkaessa voit esittää soitintoiveesi. Voit myös aluksi kokeilla eri soittimia ja valita sen jälkeen mieleisesi. Resonaarissa opiskellaan rytmimusiikkia ja perinteiset bändisoittimet (kitara, basso, koskettimet, rummut) ovat suosituimpia. Soittimeksi voit valita esimerkiksi jonkun näistä; kitara, basso, koskettimet/piano, rummut ja muut perkussiot, trumpetti tai vetopasuuna. Muista instrumenteista voit kysyä erikseen. Voit myös opiskella laulua sekä kuorolaulua.

Tarjoamme yksilö- pari- ja ryhmäopetusta. Oppilaalle sopivinta opetusmuotoa mietitään yhdessä ja sitä voidaan tarvittaessa vaihtaa kesken lukukauden. Resonaarissa on paljon bändejä. Tarvittaessa bändiopetuksesta vastaa kaksi opettajaa, jotta jokainen soittaja saa tarvitsemansa tuen. Uusille oppilaille voidaan myös tarjota ryhmiä, joissa voi tutustua harrastukseen, eri soittimiin ja kuvionuotteihin. Pienten lasten muskareita järjestetään yhteistyössä LapCI ry:n ja Kehitysvammatuki 57:n kanssa. Voit tiedustella muskareista heiltä.

Opettajan tehtävä on tutustua oppilaaseen ja ymmärtää, miten hän oppii parhaiten. Siksi jokaista oppilasta opetetaan yksilöllisesti. Resonaarissa voi opiskella kuvionuottien tai perinteisten nuottien avulla. Kuvionuotit esitetään värien ja muotojen avulla. Ne helpottavat oppimista. Resonaarin musiikkiopiston toiminta perustuu musiikin perusopetuksen mukaiseen opetussuunnitelmaan. Opetus on järjestelmällistä ja siinä edetään tasolta seuraavalle. Opetus on musiikin laajan oppimäärän mukaista.

Musiikkiopisto on avoinna maanantaista perjantaihin. Opetus painottuu iltapäivään ja iltaan, mutta aamun ja aamupäivän aikoja voi myös tiedustella. Musiikkiopisto sijaitsee Helsingin Kulosaaressa ja kaikki opetus järjestetään siellä. Katso tarkempi sijaiti Yhteystiedot-sivulta.

Ensisijaisesti tarjoamme paikkoja uusille oppilaille aina uuden lukuvuoden alkaessa, elokuussa. Mikäli paikkoja vapautuu kesken kauden, voimme tarjota niitä jonossa oleville.

Opiskelu Resonaarissa

Astu rohkeasti sisään. Jätä takki ja kengät ala-aulan naulakkoon. Voit odottaa tuntisi alkua yläkerran olohuoneessa. Opettaja tulee hakemaan sinua tunnille. Kuuntele soittotunnilla opettajan ohjeita. Soittotunnilla voit esittää opettajalle toiveitasi ja kysyä ohjeita. Oppitunnin jälkeen voit mennä pukemaan ulkovaatteet. Jos menet taksilla kotiin, odota että kuljettaja hakee sinut sisältä. Jos kuljet itsenäisesti, voit lähteä kotiin. Jos sinulla on huolia, opettajasi ja Resonaarin muu henkilökunta auttaa kyllä.

Oppilaiden toiveita kuunnellaan. On kuitenkin ensin pohdittava, onko ryhmässä tilaa, sopiiko uusi soittaja siihen ja onko se hyödyllistä soittajalle itselleen. Voi olla, että opettajasi suosittelee sinulle ensin jotain muuta opetusmuotoa tai toista ryhmää. Joskus soittoa ja yhteistyötaitoja pitää ensin treenata vaikkapa pariopetuksessa, jotta bändisoitto onnistuu. Pidäthän siis avoimen mielen, Resonaarissa on hyvä tilaisuus tutustua uusiinkin kavereihin.

Tottakai. Juttele tästä bändiopettajasi kanssa, hän voi auttaa järjestelemään asiaa eteenpäin. Aloitus voi onnistua vasta seuraavan lukukauden alussa. Huomioithan, että useampi opetuskerta viikossa nostaa myös lukukausimaksua. Tutustu hinnastoon.

Opettajien ja muun henkilökunnan yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme. Eepoksen kautta voit myös laittaa suoraan viestiä opettajallesi, valitse viestin vastaanottajaksi oma opettaja. Jos et muista opettajasi nimeä, kysy toimistosta. Opettajan nimi ja yhteystiedot on hyvä kirjata muistiin yhteydenpidon vuoksi.

Ei ole, kaikki esiintymiset ovat vapaaehtoisia. Musiikkikoulun omat oppilaskonsertit, esimerkiksi lukukauden päätteeksi järjestettävät soittajaiset, ovat hieno tilaisuus esitellä soittotunneilla oppimaasi ja nauttia muiden oppilaiden esityksistä. Opettajat rohkaisevat esiintymään, mutta saat tietysti itse päättää osallistutko konsertteihin.

Todennäköisesti pääset. Resonaari järjestää vuosittain useita erilaisia oppilaskonsertteja ja esiintymismahdollisuuksia tarjoutuu varmasti kaikille oppilaille jossakin tapahtumassa.

Oppilaan avustamisesta

Valitettavasti ei, opettajan tehtävä on opettaa sinua. Tule Resonaariin avustajan kanssa, mikäli tarvitset tukea musiikkitunnin ulkopuolisissa toimissa (esim. liikkuminen, pukeminen, kotimatkalle lähteminen). Tapauskohtaisesti voimme sopia pienistä avustustehtävistä opettajan kanssa. Hän voi auttaa esimerkiksi taksimatkan maksamisessa (oma taksikortti tai raha valmiina) tai vastaavissa asioissa. Jos tarvitset apua esimerkiksi liikkumisessa tai muuta tukea koko ajan, ota henkilökohtainen avustaja mukaan Resonaariin. Soittotunnilla oppilaat pärjäävät yleensä hyvin opettajan kanssa, mutta tarvittaessa henkilökohtainen avustaja on tervetullut myös tunnille. Opettajan kanssa voi keskustella ja sopia käytännöistä.

Soittotuntisi aika on joka viikko sama, joten tilaa taksikyydit hyvissä ajoin ennakkoon. Opettaja kyllä auttaa tarvittaessa, mutta silloin se lyhentää oppituntiasi. Sinun jälkeesi opettajalla on todennäköisesti heti toisen oppilaan soittotunti eikä hän voi sen aikana hoitaa asioitasi.

Tämä on hyvin epätodennäköistä. Jos oppilas kulkee taksilla, kuskia on hyvä ohjeistaa saattamaan oppilas sisälle asti. Taksit pääsevät ajamaan Resonaarin pihalle, joten tien varteen ei tarvitse kyytiläistä jättää. Myös paluumatkalle taksikuski voi hakea oppilaan Resonaarista sisältä, nimellä kutsuen. On hyvä käytäntö näyttää taksikortista oma nimi kuskille ennen autoon nousemista. Näin vältytään sekaannuksilta monen oppilaan kulkiessa taksilla.

Poissaoloista

Musiikkikoululla ei ole velvollisuutta korvata tuntia, jos oppilas on poissa. Myöskään lyhytaikainen sairastuminen kuten syysflunssa tai esimerkiksi. lomamatka eivät ole korvaustuntiin oikeuttava syy. Etäopetusta järejstetään vain erikoistapauksissa pitemmille jaksoille, ei korvaamaan yksittäistä poissaoloa. Etäosallistuminen vaatii opettajalta erityisiä valmisteluja joten lyhyellä varoitusajalla se ei onnistu. Ilmoita kuitenkin omalle opettajallesi, jos et pääse tunnille.

Jos opettaja on pois, tuntisi pitää sijaisopettaja tai oman opettajan kanssa sovitaan korvaava opetuskerta.

Resonaari ei ole velvollinen korvaamaan muista johtuvista syistä menetettyä soittotuntia. Mikäli esimerkiksi tilattu taksi ei tullut, taksiyhtiö on velvollinen korvaamaan sinulle menettämäsi soittotunnin hinnan. Pyydä opettajaltasi todistus poissaolosta ja esitä se taksiyhtiölle korvauspyyntösi yhteydessä.

Et menetä, jos olet keskustellut asiasta opettajasi kanssa etukäteen ja haluat jatkaa harrastusta työharjoittelun jälkeen. Tallaisissa erikoistapauksissa voimme sopia, että jäät Resonaarista lyhyelle tauolle. Tauon ajalta ei tarvitse maksaa lukukausimaksua. Tauolle jäämisestä pitää kuitenkin sopia aina erikseen ja ilmoittaa toimistoon.

Yksittäisiä poissaoloja emme korvaa. Jos kyse on vakavammasta sairastumisesta tai vaikkapa leikkauksesta, keskustele tauon tarpeesta opettajasi kanssa. Voimme sopia, että jäät Resonaarista tauolle ja voit jatkaa musiikkiopintojasi, kun vointisi taas sen sallii. Tällaisen tauon ajalta ei tarvitse maksaa lukukausimaksua, mutta tauolle jäämisestä on sovittava aina erikseen, ole yhteydessä toimistoon.

Saavutettavuudesta

Kyllä voit. Ilmoitathan siitä hakemuksessasi tai kun vastaanotat oppilaspaikan. Tuntisi järjestetään talon alakerran luokkahuoneissa. Ulko-ovella on matalahko kynnys. Ovessa ei ole sähköistä avauspainiketta. Ulko-ovella on kynnykselle asetettava sininen metalliramppi pyörätuolia varten ja alakerrassa on kaksi tilavaa luokkahuonetta. Valitettavasti talomme ei ole täysin esteetön. Toimitilamme ovat vanhassa, kaksikerroksisessa omakotitalossa. Toiseen kerrokseen ei pääse pyörätuolilla eikä alakerrasakaan ole esteetöntä WC:tä. Jos et käytä pyörätuolia mutta liikkumisesi on rajoitettua, henkilökuntamme kyllä auttaa tarvittaessa.

Muut kysymykset

Hups, näitä sattuu joskus! Ota yhteyttä omaan opettajaasi, kerro oman takkisi ja vaihtotakin tuntomerkit. Jos kukaan ei ole kysellyt takkiaan, tehdään salapoliisityötä ja selvitetään, kuka on mahdollisesti oikea omistaja. Väärän takin voi palauttaa Resonaariin. Meille unohtuu joka talvi myös aikamoinen määrä lapasia ja pipoja, joten kannattaa merkitä ulkovaatteisiin oma nimi.

Tottakai, keikat ovat mahtavia! Huomioithan kuitenkin, että jos bändin opettajat tulevat mukaan keikalle ja soittimet lainataan ja roudataan Resonaarista, veloitamme keikasta pienen palkkion, josta maksetaan opettajien palkkio, matkakulut ja laitevuokrat. Tilauskeikat ovat hienoja tilaisuuksia muusikoille mutta ne ovat opettajille ylimääräistä työtä ja he käyttävät myös aikaa soittimen roudaukseen ja keikan suunnitteluun. Hinnasta voidaan neuvotella ja kannattaakin kysyä lisää opettajalta.