Kuvionuotit®


Kuvionuoteissa nuotti-informaatio merkitään konkreettisesti muotojen ja värien avulla. Kuvioina käytetään ristiä, ympyrää, neliötä ja kolmiota. Värit ovat selkeästi toisistaan erottuvia perusvärejä.

Kuvionuoteilla voidaan merkitä vastaava nuotti-informaatio kuin perinteiselläkin nuottikuvalla: oktaavialat, eri sävelet, sävelten kestot, ylennykset ja alennukset, tauot, sointumerkit sekä tahdit ja kappaleen rakenne.

Kuvionuotit eivät näytä nuottikirjoitukselta, mutta kirjoituksessa on sama informaatio kuin perinteisissä nuoteissa. Siksi kuvionuoteista helppo siirtyä myöhemmin perinteisen nuottikuvan käyttöön, jos soittajalla on siihen halua ja valmiuksia.

Kuvionuotit kitarassa

Materiaalipankki

Kuvallisten ohjeiden avulla voit tutustua menetelmään ja muuttaa instrumentit kuvionuottisoittimiksi. Ohje opetuksen ja muun musiikkitoiminnan tueksi sopiville sointumagneeteille sekä yksinkertaiset Word-pohjat nuottien tekemistä varten.

Tutustu menetelmään

Napakka kuvallinen esittely kuvionuoteista sekä lyhyt soitto-ohje koskettimille.

Kuvionuotit soittimissa

Katso kuvalliset ohjeet eri soittimille. Koskettimille voit tulostaa tästä kuvionuottikammat jos käytössäsi ei ole kuvionuottitarroja.

Tee itse sointumagneetteja

Tulosta sointulaatikoita ja tee itse sointumagneetteja ohjeen mukaan. Magneetit ovat näppärä apuväline musiikin opetuksessa ja muussa musiikkitoiminnassa.

Tee itse kuvionuotteja Wordilla

Lataa ja tallenna kaikki kolme pohjaa koneellesi ja tee itse kuvionuotteja. Valmiit nuottipohjat kolmi- ja nelijakoisille kappaleille.

Muistathan nuotteja tehdessäsi, että musiikkiteoksiin ja kuvionuotteihin liittyvät tekijänoikeudet. Tästä löytyvät materiaalit on tarkoitettu omaan ja opetuskäyttöön, itse tehtyjä nuotteja ei saa julkaista eikä myydä ilman asianmukaisia lupia.

Kysymyksiä, materiaalitoiveita? Lähetä meille viesti: kaikkisoittaa@resonaari.fi

”En voisi soittaa kavereiden kanssa bändissä ilman kuvionuotteja. Musiikki on mulle tärkeä juttu.”

Musiikkiopiston oppilas

Resonaarin oppilas istuu syntikan kanssa Resonaarin oppilas istuu syntikan kanssa

Kuvionuottikirja omaksi

Kuvionuottikirjoja on ilmestynyt jo kuusi:

Mikä tahansa kirjoista sopii aloittelijallekin, sillä jokaisesta kirjasta löytyy lyhyt johdanto kuvionuotteihin sekä kaiken tasoisia kappaleita.

Kirjojen kustantaja on Kehitysvammaliitto ja sen Oppimateriaalikeskus Opike myy kirjoja. Kirjoja voi tilata Opike.fi-verkkokaupasta. Kirjan mukana saa tarra-arkin soittimia varten. Tarra-arkkeja voi tilata verkkokaupasta myös erikseen.

Kuvionuotteja kehitetään Resonaarissa

Kuvionuottimenetelmää on tutkittu ja kehitetty Musiikin erityispalvelukeskus Resonaarissa vuodesta 1998 lähtien. Resonaarissa ja sen verkostoon kuuluvissa yhteistyötahoissa on tehty lukuisia kehittämis- ja tutkimushankkeita kuvionuottien käytöstä kuntoutuksessa, terapiassa, musiikin erityispedagogiikassa ja musiikinopetuksessa. Kuvionuottien oikeudet omistaa FigureNotes Global Ltd.

Kuvionuottien historia

Kaarlo Uusitalo kehitti 1990-luvun puolivälissä kehitysvammaisten oppilaittensa tarpeisiin kuvionuottijärjestelmän, koska vaihtoehtoisia nuotinnusjärjestelmiä ei ollut olemassa.

”Kehitysvammaisten tarpeisiin oli aiemmin luotu numero- ja värimenetelmiä, joilla he oppivat soittamaan mekaanisesti: painamaan tiettyä nappulaa silloin kun pyydettiin. Soittajat eivät kuitenkaan oppineet ymmärtämään itse nuottikuvaa”, Uusitalo kertoo.

Kuvionuottijärjestelmä on konkreettinen ja helppo ymmärtää. Kuvionuottien avulla kuka vain voi oppia soittamaan ja kokea hallitsevansa omaa soittamistaan.

”Kehitysvammaisille soittaminen on tapa järjestää kaoottisena näyttäytyvää maailmaa. Kun kehitysvammainen oppii soittamaan, hän hyötyy siitä taidosta muussakin elämässä. Jos ongelmia oppii ratkaisemaan musiikissa, niitä oppii selvittämään myös arjessa, jolloin itsetunto vahvistuu”, Uusitalo kuvailee.

Vuonna 1997 Uusitalo ja Markku Kaikkonen aloittivat yhteistyön ja vuoden 1998 alusta käynnistyi kuvionuottien kehittämistyö Raha-automaattiyhdistyksen (STEA) tuella. Menetelmän perusteet vakiinnutettiin ja aloitettiin sovellusten kehitystyö kuntoutus- ja pedagogiseen käyttöön sekä tietenkin kaikille, jotka ovat aina halunneet soittaa, mutta soittaminen on tuntunut liian hankalalta.

Kuvionuottijärjestelmä on nykyään laajasti käytössä niin kasvatus, opetus-, kuntoutus- kuin terapia-aloilla. Vastaavaa järjestelmää ei ole tiettävästi olemassa ja nykyään kuvionuotit ovatkin käytössä Suomen lisäksi useissa maissa ympäri maailmaa.

”Tykkään soittaa Jänis istui maassa, se alkaa punaisesta.”

Musiikkiopiston oppilas